Cum putem sa ne scapam de oboseala primaverii? Iata 5 sfaturi impotriva ei!

Cum putem sa ne scapam de oboseala primaverii? Iata 5 sfaturi impotriva ei!

In urma cu cateva zile a sosit primavara, desi vremea placuta nu a venit inca. Din ce in ce mai multi oameni simt ca oboseala primaverii ii prinde pe masura ce se apropie de sfarsitul rezervelor lor de energie. Primavara ar trebui sa simtim ca trezirea naturii ne umple de energie, totusi, in aceste zile de primavara, multi suntem letargici, somnorosi, oamenii se plang de dureri de cap, ca nu mai au putere de a face nimic, au ameteli, sunt iritabili, chiar deprimati. Problema este cunoscuta de secole si s-a cautat de mult timp de ce poate aparea intr-un moment in care natura capata in sfarsit o noua forta. Iata ce putem face noi pentru a reimprospata organismul nostru.

Cauza 1: Somnul prea scurt poate provoca oboseala – Sfat: Dormi suficient si eficient!

Oboseala din timpul zilei este adesea cauzata pur si simplu de un somn prea scurt sau neeficient. Din cauza lipsei de somn, ne putem simti coplesiti si epuizati in timpul zilei. Numai cu o odihna calitativa si cantitativa putem sa ne odihnim eficient. Nu numai ca merita sa fim atenti la cate ore petrecem in pat, dar nici calitatea somnului nu este neglijabila.

Opinia specialistului in somn: cantitatea minima de somn necesara pentru adulti este de 7 ore pe zi, in conditii optime. O agenda bine pusa la punct va poate ajuta sa va culcati la timp seara si sa va treziti relaxat. Orele petrecute dormind inainte de miezul noptii sunt mult mai relaxante decat doar sa te ascunzi in pat mai tarziu.

Cauza 2: Prea mult stres si cofeina – Sfat: reduceti aportul de cofeina si tratati-va sau gestionati stresul!

Stresul crescut singur poate provoca probleme de somn. Drept urmare, ne este mai greu sa dormim si este obisnuit sa intrerupem somnul deja superficial noaptea, trezindu-ne in mod repetat. Problema se agraveaza daca incercam sa compensam oboseala cu cresterea aportului de cofeina.

Opinia specialistului in somn: consumul excesiv de cofeina creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala, iar nervozitatea si nelinistea pot creste in timpul perioadei stresante. Medicamentele complementare, vitaminele si medicamentele recomandate de un specialist pot fi o solutie buna pentru ameliorarea simptomelor stresului excesiv.

Cauza 3: Obiceiuri alimentare proaste – Sfat: Mananca mai sanatos!

De multe ori se intampla ca, in timpul grabii in timpul zilei, sa rontaim numai cate ceva si apoi sa compensam mesele ratate seara. Totusi, dupa o cina tarzie, cu stomacul plin, nici somnul nu va fi relaxant.

Parerea specialistului in somn: cu ajutorul unei alimentatii regulate, putem evita cu adevarat sa ne impovaram organismul cu o cina grea. O dieta echilibrata cu o cantitate echilibrata de apa este importanta, deoarece putem echilibra si nivelul zaharului din sange consumand cantitati mici de alimente de cinci ori pe zi. Este obisnuit ca oboseala din timpul zilei sa fie declansata de glicemia crescuta din cauza foamei.

Cauza 4: Alte boli – Sfat: Examinati-va si tratati-va bolile!

Atat trezirile nocturne, cat si oboseala din timpul zilei pot fi cauzate de boli latente, nerecunoscute. Epuizarea este adesea primul semn a altor probleme.

Opinia specialistului in somn: tulburarile de somn necesita intr-adevar o investigatie complexa. Primavara, este deosebit de frecvent ca oboseala sa fie cauzata de anemie, dar depresia poate produce si simptome similare. Hipotiroidismul poate duce, de asemenea, la o scadere semnificativa a performantei, dar adesea o scadere a volumului de munca atrage atentia asupra bolilor de inima. Trezirile frecvente pe timp de noapte pot fi cauzate si de plangeri urologice. In majoritatea cazurilor, prin tratarea problemei de baza, oboseala poate fi eliminata.

Cauza 5: Sforaitul – Sfat: Trateaza-l!

Zgomotul neplacut poate impiedica nu numai sforaitul, ci si odihna linistita a sotului / sotiei. Cu toate acestea, problema nu este doar confuza, ci si un pericol pentru sanatate. Datorita micro-trezirilor, somnul nu este relaxant, tulburarile de oboseala si de concentrare pot aparea in timpul zilei. Sforaitul sever poate provoca, de asemenea, tulburari severe de somn, cum ar fi apneea in somn.

Parerea specialistului in somn: in timpul examenului de somn putem afla motivele care stau la baza sforaitului. In unele cazuri, pot fi necesare modificari ale stilului de viata, deoarece supraponderalitatea si fumatul pot provoca si sforait.

Sfat +1: miscarea poate ajuta!

Daca oboseala nu este cauzata de vreo plangere de organ si starea noastra de sanatate o permite, exercitiile fizice regulate pot ajuta la tratarea problemelor de somn. In urma exercitiului, circulatia este reinviata si corpul este reimprospatat. Cercetarile arata ca un exercitiu moderat de 20 de minute, de trei ori pe saptamana, va poate ajuta sa depasiti oboseala. Nu numai ca putem fi mai atenti in timpul zilei cu activitatea fizica, dar si somnul pe timp de noapte poate fi mai relaxant.

Sfat +2: soarele are o putere vindecatoare!

In cele din urma, sa nu uitam darul naturii, care este un remediu pentru toate necazurile. Soarele revigorant are un efect benefic deosebit de puternic primavara. Dupa lunile intunecate de iarna putem simti intr-o dupa-amiaza insorita ca suntem cu adevarat reincarcati atat mental cat si fizic.

Intrucat primavara lumina este unul dintre cei mai importanti factori, merita sa incercam sa ne modelam ritmul zilnic dupa acesta: culcati-va si treziti-va devreme, in functie de ciclul soarelui, dormiti suficient si eficient, mancati sanatos si beti suficient de apa ca sa puteti bucura cu adevarat de aerul proaspat si de culorile schimbate de primavara.
Mergeti la soare, bucurati-va de toate aspectele pozitive ale unuia dintre cele mai frumoase anotimpuri!