Despre somn

Publicat pe 21.09.2018.
Despre somn

Exista lucruri legate de somn de care probabil nici nu ai auzi. Poti afla acum despre ele in cele ce urmeaza.

1. In 1988, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care au pete albe in spatele genunchiului isi pot schimba singuri ceasul biologic.
Acest lucru este chiar o ciudatenie si nu, nu este o provocare sa te verifici.

 

2. Somnolenta din timpul zilei este un mecanism prin care organismul ne anunta ca ceva nu functioneaza la parametrii optimi.
Intr-adevar, organismul iti ofera semnale pe care, totusi, trebuie sa fii destul de treaz incat sa le interpretezi corect.

 

3. Aproape tot ceea ce cunoastem despre somn s-a descoperit in ultimii 25 de ani.
De aici se intelege ca legatura dintre petele albe din spatele genunchiului si ceasul biologic a fost una dintre primele descoperiri privitoare la somn. Tu ce crezi?

 

4. Cei care dorm in medie 6-7 ore pe zi au o speranta de viata superioara celor care dorm in medie mai mult sau mai putin.
Asadar, esti workaholic, traiesti mai putin. Iti place prea mult sa dormi, traiesti mai putin. Dormi 6-7 ore, traiesti mai mult.

 

5. Balenelor si delfinilor li se „dezactiveaza” numai jumatate de creier atunci cand dorm, cealalta jumatate fiind activa pentru indeplinirea functiei respiratorii.
Fiind mamifere acvatice nu prea gasesti echivalentul cu somnul experimentat de tine, asta inseamna ca poti dormi linistit.

 

6. In medie, o persoana se trezeste de cel puţin 6 ori pe noapte.
Ceea ce nu este neaparat rau daca si tu faci asa dar nu stii si dimineata ti se pare ca nu te-ai trezit deloc, atunci nu prea conteaza.

 

7. Pentru a trage un semnal de alarma cu privire la nocivitatea somnului de dupa amiaza, Spania a efectuat mai multe campanii publicitare cu privire la acest aspect.
Spaniolii, fiind obisnuiti cu acea celebra siesta, trebuie sa cunoasca si aspectul nociv din dulcele somn de frumusete.

 

8. Persoanele care au somnul greu (dorm bustean) au suplimentar fata de restul niste modele pe creier. Este vorba despre o activitate brusca produsa de talamus care, aparent, blocheaza semnalele neurologice activate de zgomot.
Cu cat mai multe modele, cu atata somnul mai adanc. Oare care este numarul maxim de astfel de modele?

 

9. Oamenii care se joacă pe calculator îşi pot controla visele. Psihologii spun că aceştia interpretează altfel un vis, fiind obişnuiţi să îşi comande avatarul în celelalte „universuri” în care se află.
Tu ai acest noroc sau te mulţumeşti cu visele unde monştrii te atacă şi tu te sperii de ei în somn?

 

10. 12% din oameni sunt capabili să viseze doar în alb şi negru. Procentajul era mult mai mare în trecut, dar de când au apărut ecranele color s-a micşorat.
Dacă nu crezi acest lucru, ar fi bine să începi să întrebi în stânga şi în dreapta. S-ar putea să fii surprins.