Dormitul pe lateral – efecte benefice

Publicat pe 29.08.2018.
Dormitul pe lateral – efecte benefice

Noi studii specifice neurostiintei clarifica aspecte importante legate de somn si spun dormitul pe lateral ajuta la inlaturarea reziduurilor chimice din creier si, deci, la scaderea riscurilor de dezvoltare a anumitor boli neurologice.

Procesul prin care, pe timpul somnului, lichidul cefalorahidian colecteaza reziduurile de la celulele cerebrale era deja cunoscut, insa nu se lua in calcul si pozitia de somn ca factor al filtrarii eficiente a acestui lichid incarcat cu impuritati chimice. Datorita studiilor facute pe soarecii de laborator, s-a putut demonstra ca dupa colectarea reziduurilor de catre lichidul cefalorahidian, acesta este filtrat mai eficient daca in somn, corpul este pozitionat pe o parte.

 

Cazurile in care subiectii dormeau pe spate sau pe burta demonstrau si ele aceasta colectare si filtrare, ca proces obligatoriu pe timpul noptii, dar performantele sunt mai slabe fata de cazurile care implicau dormitul pe o parte.

 

Boli precum Parkinson sau Alzheimer pot fi prevenite prin grija fata de sanatatea creierului. Somnul nu este o perioada caracterizata de inactivitate, ci dimpotriva, organismul cu totul, dar mai ales creierul se reface in somn in moduri in care pe timp de veghe este imposibil. Bolile neurologice pot fi prevenite prin practicarea unui somn corect, corespunzator.

 

Dormitul pe spate si pe burta

Dormitul pe spate este si el benefic, deoarece previne durerile de spate si de gat, dar acest lucru il poate face si dormitul pe o parte. Dormitul pe burta opreste sforaitul, in rest nu are avantaje. Asadar, dormitul pe o parte este mai benefic decat celelalte pozitii de somn, avand doua avantaje imbatabile: scade refluxul gastro-intestinal si are efect benefic asupra creierului.

 

Ca o completare: in alegerea partii stangi sau drepte pe care vei alege sa dormi de acum inainte, nu lua in calcul pozitia inimii sau a altor organe interne. In aceasta alegere depinde numai de preferintele tale si probabil de pozitionarea patului in dormitor.

 

Chiar daca te vei trezi cu fata inspre fereastra sau cu fata la perete, vei sti ca a mai trecut o noapte in care ai pastrat distanta fata de Parkinson si Alzheimer. Iti poti incepe ziua cu maxim avant!