Idei pentru un somn odihnitor in sezonul rece

Idei pentru un somn odihnitor in sezonul rece

Un somn odihnitor poate fi uneori greu de obtinut, iar motivele sunt variante: de la schimbari de temperatura si, implicit, trecerea la un alt anotimp, pana la diverse afectiuni sau stresul acumulat care ne macina. Din fericire, specialistii sunt pregatiti cu ceva sfaturi care ne pot ajuta sa trecem peste aceste probleme si sa ne bucuram din nou de un somn linistit si relaxant, chiar si iarna.

 

Iata cateva recomandari ce te vor ajuta cu siguranta sa te trezesti in fiecare dimineata cu bateriile incarcate, plin de energie si optimism:

 

• Mesele grele, pline de grasimi – iarna tindem sa mancam mai mult si mai consistent, iar aceste practici nu sunt deloc benefice pentru organism, mai ales daca au loc cu putin timp inainte de culcare. Mancarurile grele se digera destul de incet, asa ca este recomandat ca, in cazul in care nu puteti opta pentru o alternativa mai scazuta caloric, sa luati cina cu aproximativ 4 sau 5 ore inainte de somn.

 

• Lipsa luminii naturale – pe timp de iarna lumina naturala nu este foarte puternica, iar atmosfera cenusie influenteaza organismul facandu-l sa nu distinga prea bine perioadele de odihna cu cele de activitate. Acest lucru afecteaza procesul firesc de desfasurare al activitatilor zilnice, astfel incat pe timp de zi suntem mereu somnorosi, iar noaptea, atunci cand ar trebui sa dormim, corpul nu mai simte nevoia de odihna.

 

• Temperaturile excesive In propria locuinta – fie ca e prea racoare sau prea cald, organismul tau nu se va odihni niciodata asa cum trebuie. Temperatura optima variaza intre 20 si 23 de grade Celsius, asa ca incearca sa nu te indepartezi prea mult de acest interval. Pe timpul iernii este bine sa folosesti produse de dormit ce mentin o temperatura echilibrata si un grad ridicat de ventilatie indiferent de anotimp.

 

• Exercitiile fizice – frigul si vremea nu prea prietenoasa se transpun destul de usor in clipe de leneveala, asa ca in timp sportul poate ocupa un loc secundar in viata noastra. Specialistii sustin ca macar ora de miscare zilnica poate contribui semnificativ la o calitate sporita a perioadei de odihna.

 

 

Poate ca nu ai luat in considerare toate aceste detalii, dar orele de odihna sunt extrem de importante pentru refacerea organismului dupa o zi intreaga de munca si stres acumulat periodic. Cele minim 7 ore de somn pe noapte nu trebuie neglijate sub nicio forma, asa ca nu lasa anotimpul rece sa te afecteze, e momentul sa iei masuri pentru a petrece cateva ore odihnitoare si relaxante noapte de noapte.