Alergii la copii

Alergii la copii

Alergia reprezinta o reactie de hipersensibilitate dobandita a organismului unei persoane la contactul fie cu anumite substante alergene, care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, ciocolata, peste, lapte), fie cu un produs medicamentos sau cu o anumita bacterie. Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor si al cailor respiratorii.

Cunoscand cauza, poti evita efectul!
Cele mai des intalnite cauze care provoaca alergiile la copii sunt:
• Polenul – duce la aparitia rinitei alergice sezoniere
• Sporii de mucegai
• Parul de pisica si cel de caine
• Gandacii de bucatarie
• Alimentele (oua, ciocolata, unele prajituri, peste, drojdie, proteinele din laptele de vaca sau de soia, telina, arahidele, capsunile, fructele de padure, portocala, marul, kiwi, nucile, rosiile etc.)
• Produsele cosmetice si detergentii (cele ce contin clor, soda caustica si fosfati), folosite pentru igiena casei si a membrilor ei
• Acarienii – care se dezvolta in saltele, perne, covoare, mochete, pilote, etc.

 

Simptome?

Cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor si al cailor respiratorii. Ele se manifesta sub forma de rinite, urticarie, eczeme endogene, astm bronsic sau chiar edem si pot fi acute sau cronice, de intensitate mare sau atenuate.
Un prim contact cu alergenul poate declansa o reactie acuta cu dificultatea de a respira, spasme bronsice, tuse, tumefiere locala la locul muscaturii sau intepaturii, urticarie cu mancarimi puternice, invinetire a pielii, crampe stomacale, greata, voma, dureri de cap, modificari ale pulsului.

 

Ce ai de facut?
Consulta intotdeauna medicul alergolog si fa toate testele cerute, cat mai rapid.

 

Depisteaza cauza, este foarte usor!
Prevenirea alergiei pentru micutul tau inseamna, in primul rand, cunoasterea si depistarea substantei la care el este alergic. Apoi, dupa ce ai trecut de acest pas trebuie sa ai grija ca el sa nu mai intre in contact cu alergenicul.

 

De exemplu, daca acarienii din saltea, perna ori pilota sunt cei ce provoaca boala copilului tau, ia degraba masuri si intereseaza-te sa achizitionezi pentru dormitorul lui produse din materiale care garanteaza sanatate si siguranta!