Somnul de dupa amiaza

Somnul de dupa amiaza

In anumite tari, a dormi dupa-amiaza este lucru bine sedimentat, mai precis acel interval de siesta care de regula se desfasoara in intervalul orar 13:00 – 15:00.

In anumite locuri, pauza de dupa pranz nu exista, fiind considerata suficienta pauza de pranz, mananca si se intorc imediat la activitati. Unele persoane se potrivesc primei variante de program mentionate, iar altele, celei de-a doua. Totusi, si acelea tanjesc in secret dupa un pui de somn, dar, fortati de imprejurari, se ajuta de stimulente si trec peste acel episod somnolent. Care sunt beneficiile si pericolele somnului numit somn de frumusete?

Beneficiile somnului de dupa-amiaza
Memorie imbunatatiata daca somnul de dupa-amiaza devine un obicei, creativitate debordanta care aduce concepte si idei bune de pus in pratica, productivitate mult crescuta. Influenta asupra creierului!
Unele corporatii chiar au spatii special amenajate pentru a avea angajatii unde sa doarma o jumatate de ora si asta nu din ratiuni de fidelizare a angajatilor, ci din ratiuni pur matematice – performantele companiei cresc daca angajatii se odihnesc cand trebuie.
Un mic truc prin care sa ne ajutam de acest gen de somn este sa bem cafea fix inainte de a ne intinde. Da, cafea fix inainte de a ne intinde, pentru ca pana isi face efect cafeaua, noi ne vom fi trezit deja. Important este ca somnul sa nu dureze mai mult de 30-40 de minute.
Efectele siestei sunt la fel de benefice ca si somnul de noapte. Ajuta la refacerea celulelor, la sedimentarea informatiilor, la reimprospatarea tonusului etc.

 

Pericolele somnului de dupa-amiaza
Cum niciun bine nu vine fara raul aferent, somnul pe timp de zi creste riscul diabetului si in anumite conditii ne poate obosi si mai tare.
In bransa este deja celebru studiul Spitalului Guangzhou din China unde pe esantioane de peste 10.000 de persoane s-a demonstrat legatura dintre practicarea somnului dupa-amiaza si cresterea riscului de diabet, cu pana la 26% mai mare. Pe durata somnului din zi secretia de insulina se opreste, iar la trezire insulina nu iti poate produce efectele in mod optim.
Si daca inertia somnului ne cuprinde pentru ca suntem lacomi si dormim dupa-amiaza mai mult de 30 de minute, este doar vina noastra. Va fi vina noastra ca ne vom simti ametiti, adormiti si ineficienti dupa un somn ce initial ar fi trebuit sa ne faca bine, nu rau. Desigur, aici pericolul vine din partea noastra, nu a somnului in sine. De aceea, trebuie sa ne gandim bine inainte si la avantajele si la pericolele somnului pe timp de zi.